tiistai 15. marraskuuta 2016

Muonio Jerisjärvi 15-22.3.2014

Nokia 13.3.2014: Vihdoinkin pääsee hiihtämään pohjoisen lumille. Muonio Jerisjärvi on jälleen kohteena. Jerisjärvi on paikkana rauhallinen, hiihtokeskusten hälinästä kaukana. Itse arvostan  luonnon rauhaa, jota löytyy riittävästi Jerisjärven läheisyydestä.

Google Maps: Autolla tien E8 kautta · 909 km 10 t 55 min.  Matkaan lähdemme vaimon kanssa Perjantaina (14.3.2014) iltana kohti Pohjanmaata, ollen siellä (Lappajärvi) yötä. Lauantai aamusta lähtö kohti pohjoista,  noin Klo 8:00. Nyt Torstaina on aika katsoa  hiihtovarusteet, ruuat, kamerat jne,  valmiiksi ja pakata ne laukkuihin.

                                         Matkavalmistelut: Muonio Jerisjärvi

Google Maps:Jerisjärvi mökkikylä
15.3.2014 Muonio Jerisjärvi. Lauantai aamuna Klo 7:40 starttasimme opel astran ja aloitimme matkan kohti Muoniota. Lappajärvellä oli aamulla pakkasta muutama aste ja auton lasit jäässä.
Ajokeli oli mainio, koska tie oli kuiva ja lunta ei ollut. Matkaan meni aikaa 8 tuntia 40 minuuttia. Oli meillä omat matkaeväät mukana, joita mutustelimme parkkipaikoilla. Hyvältä maistui lihakeitto  leivän kera.
Oulussa satoi hiukan vettä, eikä ollut lumesta tietoakaan. Kolarin jälkeen maantie oli jäinen ja matkan edistyessä pohjoisemmaksi kohti Muoniota, alkoivat lumivallit kohoamaan kohti korkeuksia tienpenkassa.
Muoniossa on täysi talvi! Lumihiutaleet leijailevat taivaalta, välillä auringon säteet tunkevat pilvien raoista maankamaralle, valaisten maiseman ilta-auringon väreillä.
Jerisjärven mökki on hyvin varusteltu ja tilava, kyllä täällä kelpaa viettää lomaa hiihtäjän paratiisissa.
Auto tyhjeni äkkiä tavaroista, suksien saadessa matkan päätteeksi voitelun, pitoa ja luistoa. Tunturin vierimaan lenkki oli sopiva matka totutella suksiin, jotka ovat olleet varastossa käyttämättöminä vuoden päivät, Etelä Suomen surkeiden hiihtokelien vuoksi.
Lenkille tuli mittaa 8 km, ilta-auringon paistaessa ja lopulta sen kadotessa horisonttiin. Illan päätteeksi sauna ja saunajuomat. (kohtuudella juomia)
Takkaa sytyttäessä alkoi savut tunkea mökkiin, palovaroittimen alkaessa soittaa  omia säveliään. Lopulta otin varoittimen katosta pois, ja ei siinä auttanut kuin tuuletella savut läpivedolla ulkoilmaan. Takka alkoi hetken oikuttelunsa jälkeen vetämään ja makkara sai pintaansa tumman värin. Savujen tulo tupaan oli loppupeleissä sytyttäjän vika. Kannattaisi lukea takan käyttöohjeet ennen tulien sytytystä. Sammuta ilmanvaihto takan käytön ajaksi, luki ohjeissa!

16.3.2014  Liike on lääke. Aamusta on lähdettävä ladulle. Herääminen omaan tahtiin, kahdeksan jälkeen. Pakkasta -8 astetta ja auringon paistetta. Netistä yritin katsella päivän hiihtoreittejä, mutta nettiyhteys on täällä usein melko hidas. Päätimme lähteä Pallakselle yrittelemään. Päivän hiihtoreitille tulee
mittaa 30 km. Puolessa välissä Mäntyrovan autiotupaa tuli vastaan latukone, tehden neitseellisen ladun. Uusi lumi antaa ladulle pehmeän kosketuksen sukseen.
Hero 3 kameralla tuli kuvailtua maisemaa eri kulmista. Ladun reunassa näimme osan poron raadosta joka oli kaluttu luuta myöten puhtaaksi lihasta, susi tai ahma lienee ollut asialla.
Mäntyrovan kämpällä kävimme pyörähtämässä, jatkaen matkaa melkein heti. Kylmä hiipii hetkessä jäseniin jos taukopaikalla ei lisää vaatetta heti, koska hiihtäessä tahtoo hiki puskea pintaan.
Mäntyrovalta  kohti Pallasta, hiihtäminen oli ylämäkivoittoista taivalta.
Hotelli Pallaksen piha oli autoja täynnä, hiihtoturistien valmistellessa retkiään. Pallaskodalla söimme eväät ja kulauttelimme kuumat kahvit ja teet kurkusta alas. Kodassa ei ollut ristin sielua. Tulet teimme ja kohta alkoi lämpö säteillä kodassa, lämmittäen hiellä kastelleen hiihtäjän kehoa.
Hikiset vaatteet eivät ole hyvä asia, jos pitää istua paikallansa pitkiä aikoja ilman tulen lämpöä. Matkaa jatkettaessa alkoi kylmä hiipiä kehoon ja varsinkin sormiin, olihan hiihtohanskat jo melko kosteat. Varahansikkaat olisi kyllä hyvä löytyä repusta!
Lämpö kyllä tuli takaisin  kovan hiihtämisen jälkeen ja  Väsymys alkoi hiipiä voimalla kehoon, mutta kyllä sitä sisulla jaksaa painaa loppuun asti.
Mustavaaran kämpillä juomatauko ja siitä heti loppukilometrit kohti Jeristä. Mustavaaran pitkä alamäki oli mannaa väsyneille jaloille, lasku on pitkä ja vauhdikas. Matkaan meni aikaa vajaa viisi tuntia (4 tuntia 50 minuuttia) Sauna on nyt lämpiämässä ( Klo 18:15 ) ja kohta höyry nousee kiukaan kivistä.

                                          Finnish Lapland:Jerisjärvi- Pallas 16.3.2014 Part 1/2

                                          Pallas- Jerisjärvi 16.3.2014 Part 2/2                                          Return to Lapland :Lappajärvi to Ylivieska Part 1.

                                         Return to Lapland 2014- Oulu to Tornio Part 2

                                          Return to Lapland 2014- Pello to Kolari

                                          Return to Lapland 2014- Muonio to Jerisjärvi.

                                          Hiihtäjän aamupala- Vihreitä ja keltaisia pillereitä.

                                         Finnish Lapland:17.3.2014 Jeriskylä

17.3.2014
Heräsin aamulla Klo 7:42  Pakkasta näkyy olevan -17 astetta, joten keli on melko rape! Auto lämmitysjohdon päähän. On aika käydä täydentämässä ruokavarastoja Muonion K-kaupassa. Latukarttaa tutkiessa, näkyy siellä latukone menevän Keimiötunturin kierroksella. Ei ole tänäänkään pilviä taivaalla. Aurinko luo säteillään valkoiseen lumeen, tuhansia välkkyviä kimalteita.
Sukset kohti Keimiöjärveä, sieltä Mustavaaran kämpän kautta takaisin Jerikselle.
Päivän hiihtolenkki: 3 tuntia 10 minuuttia ( 23 km) pakkasta Klo 11.30. -9 astetta ja aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta.

                                          Finnish Lapland- Keimiötunturi 17.3.2014.

18.3.2014 Tiistai.
Kovia pakkasia aamulla riittää. Tänäänkin 17 astetta Klo 8:00. Kello 10 aikoihin starttasimme Ooppelin kohti Pallaksen tunturia. Jeriskylässä näytti pakkasmittari miinus viittätoista. Hotelli Jeriksen paikkeilla lukema näytti kahdeksaatoista astetta.
Lämpötilan vaihtelut ovat huomattavia lapin tunturialueilla. Hotelli pallaksen pihassa hiihtämään lähdettäessä oli mittarissa 14,5. Tänään suuntana Nammalakuru. Nammalakuruun on matkaa 15 km, jota saimme hiihdellä auringon paisteessa. Kovahkosta pakkasesta johtuen, sai naamavärkki hiukan kylmää kyytiä, varsinkin laskuissa.
Nammalakuruun on valmistunut uusi kämppä, joka on todella hieno ja ajanmukainen, jossa on vessat ja puuvarasto.
Kämppä oli tyhjä hiihtäjistä. Meidän jälkeen sinne saapui muutama  ihminen taukoa viettämään. Vanha Nammalakurun autiotupa oli purettu, puuvarasto ja vessarakennus olivat vielä työn alla.
Teetä ja kahvia leivillä, jotka oli päällystetty voilla, kerroksen ollessa mahtavan paksu. Tankkauksen jälkeen suuntana Montellin maja, jonne ei ollut matkaa kuin kivenheitto. Mahtava laskettelu oli edessä alas Montellin majalta  kohti Vuontisjärveä. 3,5 km sai kurvailla ajoittain mutkaisella hiihtouralla. Hero 3 Black kamera surrasi koko laskettelun ajan, tallentaen vauhdikasta laskua.
Loppuhuipennuksena saimme nousta Pallakselle kurua pitkin, kilometri kaupalla saimme tallata uraa, välillä haarakäyntiä kokeillen. Melkoinen tuulitunneli se oli siellä alkupäässä, jonne ei edes aurinko päässyt paistamaan. Ylempänä auringon säteiden osuessa hiihtäjään, alkoi lämpö palata jäseniin ja varsinkin korviin.
Hiihtomatkalle tuli mittaa 35 km, matka ajan ollessa 5 tuntia 30 minuuttia. Pakkasta näkyi olevan 10,5 astetta Pallas hotellin pihassa.

                                         Finnish Lapland: Nammalakuru 18.3.2014


                                          Nammalakurun uusi kämppä- Pallastunturi 2014


                                         Cross country skiing downhill

Laskettelua  kohti Montellin majaa aurinkoisessa kevätsäässä. Vauhti ei hirmuinen, mutta maisemat sitäkin mahtavammat.

                                          Nammalakuru- Vuontisjärvi

Matkalla pohjoisessa. Joku per....en mainosmies kehtaa lähettää tekstiviestin kesken  maisemien ihailun. Jatkoin kuvauksia ja jätin tarjoushaukan mainokset väliin. Nammalakurusta  matka jatkuu kohti Vuontisjärven ladunristeystä. Loppuhuipentumana on pitkä, yli 3 km lasku, hurjaa vauhtia edeten, hillittömien kurvien puristuksessa. Laskusta selvittiin kunnialla, eikä kukaan ollut ladun tukkona.

                                          Finnish Lapland: 18.3.2014 Vuontisjärvi to Hotell Pallas.

Hienot maisemat Vuontisjärven paikkeilta kohti Pallas hotellia. Muutama ulkomaalainen hiihtäjä tuli vastaan noustessamme  pitkää kurua pitkin. Suurin osa heistä käveli sukset kainalossa alamäkeen.

                                         Ylläs Kukastunturi-Kotamaja 19.3.2014

19.3.2014 Keskiviikko.
Sää näyttää taas parhaat puolensa auringon paistaessa aamusta alkaen, vaikka pakkanen paukkuu yli kahdessakymmenessä asteessa.
Päivän ohjelmassa on hiihto Ylläksellä. Kukastunturin valloitus! Matkalla Ylläkselle  sattui merkillinen tapaus. Ajaessamme kohti Riemuliiteriä, josta hiihtomatkamme käynnistyi, oli valkoinen pakettiauto poikittain keskellä tietä. Auto oli käynnissä, eikä siinä ollut kuskia. Oli jäänyt ilmeisesti käsijarru vetämättä päälle, koska auto oli valunut läheisen mökin pihasta tielle.
Ei siinä auttanut kuin lähteä koputtelemaan mökin ovelle ja ilmoittamaan asiasta kuskille. Vaimo kävi asian hoitamassa.
Riemuliiterin pihassa sukset jalkaan ja reppu selkään. Kukastunturille päin latu on ylämäkivoittoista, joten hikihän siinä tuli ja paita kastui. Komeat on maisemat Kukastunturin alaosassa ja huipulla, näkyvyyden ollessa esteetön ja selkeä.
Tunturin laelta alkaa pitkä ja vauhdikas lasku kohti Kotamajaa. Annoin vaimolle hiukan etumatkaa ja lähdin sitten painamaan täyttä vauhtia eteenpäin ilman aurauksia ja jarrutteluja. Vaimon sain kiinni puolivälissä ja ohitin vasemmalta. Vauhti sen kuin yltyi jyrkällä ja mutkaisella uralla. Kohta näkyi edessä laskija joka hissutteli auraten keskellä latu-uraa. Jouduin huutamaan varoitushuutoja edessä menijälle. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita! Viime tipassa tämä naishiihtäjä tajusi mennä hiukan oikeaan reunaan, ja ohjasin itseni vasemmalta ohi vauhdilla. Ei siinä jäänyt montaa kymmentä senttiä rakoa meidän kahden välille, oli se hurja tilanne.
Kotamajalta jatkoimme hiihtämistä kohti Hangaskurun laavua, jonne matka taittui nopeasti  laskuvoittoista uraa pitkin.
Evästauko oli taas tarpeen Hangaskurun laavulla. Hiihtäjiä oli runsaasti loppumatkasta, likellä Äkäslompoloa jopa ruuhkaksi asti. Väsyneet lihakset pääsivät tänään hiukan helpommalla, koska hiihtoreitille tuli mittaa noin 19 km. Päivän päätteeksi auto sai Bensaa tankkiinsa, ja me hiihtäjät saimme ruoka ja juomatäydennystä Jounin kaupasta. Hiihtoaika 2 tuntia 45 minuuttia. Pakkasta oli päivällä alle 10 astetta.

                                         Ylläs: Kotamaja- Hangaskuru

                                          Ylläs: Hangaskuru -Riemuliiteri 19.3.2014 Part 3/3

                                         Pöllö öljy eli lintu limukka: Suomen lappi

                                          Poroa pannulla!

                                          Car Camera Video Part 1/2

                                          Car Camera Video part 2/2

                                          Finnish Lapland: 20.3.2014 part 1

20.3.2014 Torstai.
Pakkasta aamulla Klo 8:00 -18 astetta. Aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta. On aika suunnitella päivän hiihtoreittiä.
Muonion latuinfosta on kätevä katsoa  alueen reittejä. Muonion latuinfo
Torassieppi-Mäntyrova-Jerisjärvi, tässä on päivän hiihtolenkki. Pakkasta on 12,5 astetta Klo 10:00 ja valmistelemme parasta aikaa ladulle lähtöä.
Kylmä viima iskee kasvoihin jo alkumetreillä. Lasku Jeriskylästä Jerisjärven rantaan saa paikat hytisemään. Jerishotellin kohdalla kurvaan kohti hotellin pihaa, ja tietenkin liian kovalla vauhdilla. Siinä sitä sitten ollaan, monot kohti taivasta, hero 3 kameran tallentaessa koko episodin.
Hyvä selitys tälle kaatumiselle lienee jäänliukas tasainen tamppaantunut lumi latu-uralla. Lisäksi luulin että meidän piti mennä käymään hotellilla tässä ohimentäessä. Ei aina kannata luulla liikoja!
Pehmeä oli tuo taaksepäin kierteellä tehty kaatuminen, koska reppu toimi hyvänä pehmusteena. Mäntyrovan autiotuvalla pidimme  tankkaustauon.
Ladut ovat hyvässä kunnossa, ja mikäs siinä on hiihdellessä upeassa auringonpaisteessa. Reissulle tuli mittaa 30 km, aikaa siihen kului 4 tuntia 45 minuuttia.

                                         Finnish Lapland 20.3.2014 Part 2
                                       

                                           Finnish Lapland: 20.3.2014 Part 3

                                          Finnish Lapland: 20.3.2014 Part 4

                                          Finnish Lapland 20.3.2014 Part 5/6

                                          Finnish Lapland 20.3.2014 Part 6/6

                                          Serious skiing accident! Finnish Lapland 2014

Lähti sukset karkuun! Tein liian äkäisen kurvin.

                                          Muonio Jerisjärvi 21.3.2014 morning

                                           Muonio Jerisjärvi 21.3.2014 afternoon

                                          Finnish Lapland 21.3.2014 evening

                                          Finnish Lapland 21.3.2014 sunset

                                           sunset part 2

                                          Finnish Lapland 21.3.2014 Fire

                                          The last day in the desert: Finnish Lapland 21.3.2014 part1

                                          The last day in the desert: Finnish Lapland 21.3.2014 part2

                                          The last day in the desert Finnish Lapland 21.3.2014 part 3/3

21.3.2014 Perjantai
Klo 7:00 Ei ole auringonpaisteesta tietoakaan, lunta kyllä sataa ja sakeana. Latukone huristeli tuosta mökin takaa Klo7:20.
Tänään Perjantaina on viimeinen hiihtopäivä, Muonion Jerisjärvellä. Lunta tipahtelee hiljakseen taivaalta, pakkasasteita on -7. Klo 11:30.
Päivän suunnitelmana on tehdä hiihtolenkki lähimaastoon. Lähdemme vaimon kanssa kohti Mustavaaraa. Itse lähden kipuamaan mustavaaran pitkää ylämäkeä, vaimon jäädessä hiihtelemään Tunturinvierimaan lenkkiä. Mustavaaraan johtava latu-ura on täysin uuden lumen peitossa, eikä lumella näy jälkiä hiihtäjistä. Tuuli yltyy ja viima muistuttaa lapin ankarista olosuhteista. Päätän kivuta Sammaltunturin laelle ja suuntaan suksenkärkeni kohti koskematonta hankea. Hanki kantaa mukavasti suksia, mutta sauvat tahtovat painua  lumen läpi, upoten  lähes metriseen hankeen.
Lumisade hiipuu, mutta tuuli yltyy huipulle kavutessani. Sammaltunturin laella (ylälaki) on sääasema, joka  sijaitsee 560 metrin korkeudella. Ilmatieteenlaitos:Sääasemat 
Hero 3 kameran akku hiipuu ja vaihdan sen tuulisella huipulla. Käännyn takaisin jälkiäni pitkin, jotka alkavat peittyä tuiskuavasta lumesta. Alaspäin laskettelu ei olekaan niin helppoa kuin kuvittelisi. Murtomaasukset eivät tahdo kääntyä epätasaisella alustalla, jossa vuorottelevat  kova jäinen ja pehmoinen lumi. Lasken rinnettä alas loivasti, mutta sukset takertuvat ja kaadun pehmoiseen lumeen.
Loppuosuus sujuu sitten paremmin ja kohta olenkin Mustavaaran pitkän laskun alkupäässä. Vauhti ei pääse alamäessä kohoamaan hurjaksi, pehmeässä lumessa meno on verkkaista. Matkaan meni aikaa, tunti ja 45 minuuttia.
Iltapäivällä aurinko pilkistelee pilvenraosta, näyttäen taas lapin säiden  nopean muutoksen. Hiihtomatkaa kertyi noin 11 km. Vaimo hiihteli saman määrän, vaikkakin eri reittejä. Näin se taas on  yksi hieno hiihtopäivä takana. Huomenna on jätettävä hohtavat hanget ja suunnattava auton nokka kohti Nokiaa.

                                          Back home in Finnish Lapland Kolari Part 1/5  22.3.2014

                                           Back home in Finnish Lapland Simo Part 2/5

                                          Back home in Finnish Lapland Oulu Part 3/5

                                          Back home in Finnish Lapland Part 4/5

                                          Back home in Finnish Lapland Lappajärvi Part 5/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti